Sparad i Forever living

Cellens delar

f38dc1e95cfe547643220e50c916a9ab
Cellens delar

Ett inlägg, till syfte, att lära ut om cellens delar 🙂 Vad passar inte bättre än att försöka lära sig själv samtidigt som man försöker hjälpa någon annan? Här är en översikt om cellens delar. Nästan all information är tagen från wikipedia 😉 men här är allt samlat i en förenklad version. Hoppas detta kan hjälpa dig att förstå cellens delar lite bättre! 🙂

Nukleon: Det är cellkärnan. Cellkärnan är innesluten i ett membran och där lagras deoxiribonukleinsyra, DNA. I nukleolen sker transkription från DNA till RNA och kopieringen styr vilka proteiner som ska tillverkas i proteinsyntesen.

Nukleolen: Det är en struktur som finns i cellkärnan. Den är membranlös och omges av kromatin. Vad har den för funktion? Nukleonen är viktig vid RNA-syntes och vid bildning av ribosomer. Enkelt sätt kan man säga att nukleolen är membranlöst och bildar ribosomer.

Endoplasmatiska nätverket: Förkortas ER och det är en organell som består av ett antal veck av tunna membran i cellens cytoplasma. ER har två undergrupper som kallas kornigt endoplasmatiskt retikel (RER), för att ribosomer är knutna till utsidan av ER. Vid proteinsyntesen, via kanalproteinen – translokon, förs den växande peptidkedjan (en kedja med flera aminosyror) in i det korniga ER. Den andra undergruppen är slätt endoplasmatiskt retikel (SER) har inga ribosomer knutna till sig. Här tillverkas lipider (fetter) och fosfolipider till cellmembran. Slätt ER är viktiga vig nedbrytning av gifter. Glukos lagras i cellen i form av glukogen.

Ribosomer: Ribosomer förekommer i, som tidigare nämnt, det korniga endoplasmatiska nätverket och fritt i cytoplasman. Ribosomer är delen i cellen där peptider, långa kedjor av aminosyror, bildas. Processen kallas translation och är viktigt för proteinsyntesen. Aminosyrorna ordningsföljd bestäms av den genetiska informationen som m-RNA tar med till ribosomen.

Vesikel: Det är en vätskeblåsa som avgränsas med ett membran. En del vesiklar används för transport inom cellen samt att lagra ämnen som ska utsöndras i cellen. Exempel är vesiklar som finns vid synapserna och innehåller signalsubstanser som frisätts när det sker en aktionspotential, nervimpuls, i neuronet.

Golgiaapparaten: Här bearbetas och sorteras, paketeras, proteiner som cellen syntetiserat. Dessa skickas vidare till sekretionsvesiklar, lysosomer och cellmembranet. Golgiaapparaten har en viktig del i transportsystemet. Under transporten, som sker i golgiaapparaten, bearbetas kolhydrater som sitter fästa på polypeptidkedjor.

Cellskelettet: Det är strukturer inne i cellen. Det håller cellen uppe. Tänk det som ett människoskelett. Den innehåller: Mikrotubili, aktinfilament och intermediärfilament. Mikrotubili håller organellerna på plats och hjälper till vid transporter inom cellen. Aktinfilamtentet kan snabbt byggas upp och brytas ner, vilket är viktigt för cellrörelse. Intermediärfilamentet är den stabilare och statiska delen i cellskelettet.

Mitokondrie: Tillverkar adenosinintrifosfat (ATP) och har en viktig roll i ämnesomsättningen. ATP används som en energikälla i de flesta processer inom cellen. Hur ATP tillverkas kan du fördjupa dig mer i själv! (lite svårt att förklara enkelt) 🙂

Cytoplasma: Det är vätskan som finns inne i cellen. Den består av cytosol och organellerna befinner sig i cytoplasman. I cytosplasman sker många reaktioner, exempelvis glykolys och proteinsyntes.

Lysosom: Den står för den intracellulära nedbrytningen av makromolekyler, exempelvis sockerkedjor eller organceller. Makromolekylerna bryts ned till beståndsdelar, monomerer. Monomerer används som näring i cellen.

Centriol: Mikrotubili bygger upp centriolerna. Det förekommer oftast parvis och har betydelse för bindningen av kärnspolen, som ansvarar för isärdragningen av kromosomerna vid celldelning.

Cellmembran: Den avgränsar cellen mot omvärlden, vilket ger ett skydd. Cellmembranet består av ett dubbelt lager som består av lipider/fosfolipider, fett, proteiner och kolesterol. I cellmembranet sker diffusion, passiv transport, och aktiv transport. Aktiv transport sker genom Na+/K+ pumpar, ofta används ATP som källa för energi.

5905d9d55949bfe797cdff9874f684ac

Annonser

Författare:

Hej! Jag heter Sanna Eriksson och är 21 år. Mitt ursprung är ifrån Umeå men bor nu tillsammans med min pojkvän i Boden. Jag är skoliosopererad (2 ggr) och lever i konstant smärta. Trots smärtor har ett brinnande intresse för träning och hälsa samt hoppas jag kunna inspirera er till en hälsosammare livsstil! - Diplomerad massör - Arbetsterapeutstudent - Forever Businessowner Frågor/betällning: dreamspo.se@gmail.com

En reaktion till “Cellens delar

  1. Jag har tidigare berömt din studieteknik och nu får jag ”lyfta på hatten” för din pedagogiska förmåga. Tack för en intressant lektion. Bamsekramar !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s