Sparad i Forever living

Q/A Att leva med smärta

slide_285600_2205244_free

”Hejsan! Jag har som du också gjort två skoliosoperationer. Nu har det gått ett halvår sedan min senaste och jag har väldigt ont. Om jag förstår det rätt har du också haft smärta efter andra men blev det bättre efter ett år? Jag ser att du tränar mycket också, hur påverkar operationen dig i träning? Får du mer ont av att träna, hur många kotor har du opererat? Och vad hjälper dig när du får smärttoppar? Mvh Rebecka”

Hej! Vill först bara säga, tråkigt att höra att du har smärtor, det är verkligen ingen som förtjänar att ha det. Men vill poängtera redan nu – JA, det kan bli bättre. Efter min första operation blev jag aldrig riktigt bra. Med tiden fick jag ondare och ondare, tills det inte gick längre. Det var en fruktansvärd smärtsam period och jag försökte härda, men socialt liv blev lidande. Jag gjorde min andra operation för att jag bröt 1 kota och 2 skruvar hade vridit sig. Men efter ett år, som det nu är, har smärtan blivit bättre än precis innan 2:a operationen men den har utvecklats på ett annat sätt.Under första operationen opererade de för nära ryggmärgen, vilket gör att jag har skjutsmärtor ut i benen och ibland armarna. Den smärtan är väldigt svår att leva med men med daglig stretch och bra skor så lindrar det smärtan.

Jag är opererad från T2 till L4 (alltså från andra bröstbenskotan till näst sista ländryggskotan). Det finns en risk att jag överbelastar och bryter sista kotan också, men så länge det inte händer så är det bara att kämpa på 😉

picmonkey_collage_532b4a489606ee7cbc974e18

En gammal bild i repris 😉

Träning är  en viktig del i mitt liv och har varit det i många år. Jag är väl lite av en träningsnarkoman och får mycket kickar av att träna. Förut kände jag inte efter utan körde på så mycket det gick – och lite till. Åt väldigt dåligt på den tiden också och fick mycket brister – vilket ökade smärtorna + blev djupt deprimerad + trivdes inte hemma och skola/jobb på det. Eftersom jag har konstanta smärtor så har jag i princip alltid ont när jag tränar. Däremot tränar jag inte så att jag får mer smärtor – aldrig. Jag älskar kicken av träning och det är ett sätt för mig att hantera allt annat i livet. Träningen påverkas en hel del, pga. att jag är stel i nästan hela ländrygg som bröstrygg. Jag gör aldrig vridningar – men jag gör mycket yoga. Har anpassat många positioner för att slippa vridmomenten (blivit tillsagd av läkaren, eftersom det risker att bryta sista kotan). 

tumblr_m0v5jml6ne1qd45ayo1_1280_large

Hitta något som motiverar dig och håll fast vid det 

Smärttoppar.. Ja, jag önskar att jag hade ett bra svar. Att förstå hur smärta fungerar och hur hjärnan svarar på det är en bra grund för att kunna hantera sin egen smärta, därför rekommenderas att se videon ovan 🙂 Jag har ont när jag sitter, ligger, står, det finns aldrig någon position som riktigt är ”vila”. Tror det är många som har svårt att förstå hur det är att leva med att alltid ha ont. Vetskapen om att det troligtvis inte kommer blir bättre, kan vara ganska frustrerande. Försöker dra ner på mitt ätande av smärtstillande, men tyvärr käkar jag en hel del långtidsverkande Alvedon. Däremot kan kosttillskott hjälpa till på ett ”snällare” sätt 🙂 Jag brukar ha vetekudde och har även en liten maskin som är elektriskt stimulerande, som man placerar kring muskelfästen. Jag tränar mycket för att behålla rörligheten, men även för att stärka muskulaturen som ska hålla upp ryggen. Jag tränar nästan varje morgon för att få bort morgonstelheten och de hemska smärtor jag ofta vaknar med.. Du kanske känner igen dig? 😉 Promenader och att, faktiskt, grotta ner sig ibland i sängen och se på någon film och tycka synd om mig själv, hehe. Införskaffa bra inneskor med gjutna sulor + bra uteskor. Det är verkligen att rekommendera. Du kan få det utskrivet på recept, men eftersom vården inte är den lättaste att få tag på så har jag fixat det på egen hand.

Att alltid försöka hålla en mask att allt är bra är på sätt och vis rätt bra. Om man ler kan man lura hjärnan att man faktiskt mår bättre – MEN, att tillåta sig själv att må dåligt är nog bland det viktigaste. Tillåta sig vara ledsen över att det är mycket som har förändrats och att det är mycket som man inte längre kan göra. Jag försöker omge mig av människor som ger energi. Jag har kapat kontakten med energitjuvar för att orka med min vardag.

Det bästa är nog att sätta mål över sin vardag och prova sig fram för att se vad som funkar bäst. Jag har dagar då jag mår väldigt dåligt och inte orkar något alls, men samtidigt så försöker jag se det positivt. Jag har fått sänka kraven rätt rejält på mig själv, då jag har velat högprestera inom allt. Jag lär inte jobba heltid i framtiden, men för det betyder det inte att jag är ”sämre” Jag kommer högst troligt inte skaffa barn och det är ganska troligt att min andra operation blir en tredje, 😉 Men att inte oroa sig för framtiden är något som jag försöker tänka på varje dag och andas mycket genom det svåra.

quote40

Sammanfattat: Träning kan till bättre position och stärkt muskulatur kan minska smärta (träffa gärna en sjukgymnast). Skaffa bra skor, vetekuddar och omge dig av människor som ger energi. Sätt mål i livet och försök nå så långt du vill komma! Sänk kraven och försök njuta av den korta tid vi får spendera här på jorden!♥

Blev ett ganska långt svar, men hoppas detta hjälpte något 🙂 

Annonser

Författare:

Hej! Jag heter Sanna Eriksson och är 21 år. Mitt ursprung är ifrån Umeå men bor nu tillsammans med min pojkvän i Boden. Jag är skoliosopererad (2 ggr) och lever i konstant smärta. Trots smärtor har ett brinnande intresse för träning och hälsa samt hoppas jag kunna inspirera er till en hälsosammare livsstil! - Diplomerad massör - Arbetsterapeutstudent - Forever Businessowner Frågor/betällning: dreamspo.se@gmail.com

En reaktion till “Q/A Att leva med smärta

  1. Jag är djupt imponerad över den mognad, vishet och inkännande som ditt svar ger prov på . Bamsekramar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s